A South Park legújabb provokációja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

south park South Park
A South Park rajongói már eddig is tudták, hogy a Comedy Central tv csatorna eme nagy sikerű rajzfilm-sorozatának alkotói, Trey Parker és Matt Stone nem éppen jólnevelt beszédstílusukról híresek: az egyik, 2001-es hírhedté vált részében 162 alkalommal fordult elő durva káromkodás - olyan sokszor, hogy egy mérges, dühöngő sárkányt szabadított rá a show-ra. De a South Park múlt hét szerdán bemutatott epizódjában a teljesen más jellegű sértő kifejezések még komolyabb reakciót váltottak ki.
 
 
A legutóbbi részben, melynek a "The F-Word" volt a címe, a South Park-ban élő gyerekek elhatározzák, hogy megváltoztatják a "fag" (buzi) szó jelentését, s ezután ezt a szót a melegek helyett csak azokra az elvetemült, durva motorosokra fogják használni, akik hangoskodva száguldoznak Harley-Davidson-jukon. A gyerekek minden ok nélkül, nagyon gyakran használták ezt a szót, mely nem is lett cenzúrázva, s ez sértette a szülőket és a show-ban szereplő meleg karaktereket. De miután a város megtanulta a "faggot" szó jelentését (először az idősebb nőket gúnyolták így) és megkapták egy szótár hivatalos jóváhagyását, mindenki elfogadta a szó újfajta jelentését.
 
Az epizód kivívta a GLAAD szervezet rosszallását, aminek az a feladata, hogy figyelje, hogy a média milyen képet közvetít a nemi identitásról és a szexuális orientációról az emberek felé. Egy csütörtökön este kiadott sajtóközlemény szerint a GLAAD arra kéri a Comedy Central tv csatornát és a South Park készítőit, hogy kérjenek bocsánatot az ebben a "szégyenletes" epizódban elhangzottakért.


South Park: Season 13 - 12. epizód
 
A GLAAD képviselői egy közleményben elmondták, hogy megértik, hogy ez az epizód "éles humorral próbált meg kommentálni egy jelenleg mindekit érintő társadalmi kérdést". Hozzátették: "De annak ellenére, hogy a South Park készítői mit szeretnének hinni eme szó jelentésével kapcsolatban, az "f betűs szó" ugyanolyan sértő és ártalmas a LGBT közösség számára."
 
A közlemény, mely konkrétan nem említi magát a szót, kijelenti, hogy ez a jelző "továbbra is ugyanolyan része a meleg emberek, s különösen a meleg fiatalok ellen irányuló zaklatásnak, gyűlölködésnek, erőszaknak, melyet nap mint nap kénytelenek elszenvedni ebben az országban. Egy ilyen jelző másik emberre való használatának súlyos következményei vannak."
 
Íme a folytatás:
 
A South Park készítőinek egy fontos dologban igazuk van: egyre több és több ember használja ezt az szót ok nélkül sértő szándékkal. Éppen ezért, felelőtlen és rossz dolog lenne azt sugalni, hogy ez a fajta sértegetés jóindulatú és azt hinni, hogy azzal, ha támogatják a használatát, az semmilyen következményekkel nem fog járni a melegek ellen irányuló erőszakos cselekményekre. Ez egy sértő kifejezés, mely a homofóbiából gyökerezik. És bár sok South Park rajongó érteni fogja a tegnap esti epizódban megbújó kritikát, mások viszont nem - és ha csak néhányan úgy értelmezik, hogy az "f betűs szó" használata helyénvaló, akkor az csak még inkább rontja a társadalomban uralkodó egyébként is ellenséges hangulatot.
 
A GLAAD állítása szerint a Comedy Central megérti a szervezet aggodalmát és hamarosan felveszi a kapcsolatot a GLAAD-dal, hogy megvitassák a kérdést. A Comedy Central sajtóképviselője közölte, hogy a tv csatorna hamarosan közleményt fog kiadni.
 
A Comedy Central ezután nem sokkal kiadott közleménye az alábbiakról szól:
 
A South Park mindig is arról volt híres, hogy sokat vitatott kérdéseket ragadott ki és ábrázolt olykor elgondolkodtató vagy éppen vidám módon. A show eme epizódját is a meleg és leszbikus közösség egy része kritikával fogadta, másik része üdvözölte. Mindezt figyelembe véve, úgy gondoljuk, a "South Park" eme epizódja önmagáért beszél.
 
pinkvanilla.hu 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook