139 éve ezen a napon született Jane Addams

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

jane addamsJane Addams az első Nobel díjas amerikai nő és valószínűleg a leghíresebb szociális munkás is országában. Szeretői nők voltak és együtt is élt velük.

1860. szeptember 6-án született az illinois-i Cedarville-ben. Beteges gerincferdüléses gyermek volt . Kétéves volt amikor édesanyja meghalt. Jó kapcsolatban volt édesapjával és négy életben maradt testvérével. Három gyermeket ugyanis csecsemőhalál következtében elveszített a család.

Jane okos kislány volt aki főiskolára szeretett volna menni Massachusettsbe, de az apja nem engedte el. Egy közelebbi iskolába kellett járnia. A lányiskolában Jane megtanulta a női barátságok fontosságát. Ekkoriban kezdődött Ellen Gates Starr-al élete végéig tartó kapcsolata. Később közösen alapították a Hull House-t. Osztálytársai nagy része abbahagyta az iskolát mert férjhez ment, arra viszont nincs túl sok bizonyíték, hogy Addams valaha is randevúzott volna fiúkkal.

jane addamsA főiskola után gyógyszerészetet tanult de túl nehéznek és unalmasnak találta a munkát. Visszatért Cedarville-be, hogy mint akkoriban a nők általában, gondját viselhesse családjának. Apja halála után depresszióba esett. Csodálatos képességekkel rendelkező nőként akinek semmi dolga úgy érezte élete értelmetlen. Kétségbeesetten tenni akart valamit a világ jobbá tétele érdekében. Nevelőanyja Európába vitte, hogy talpra álljon és művészetet tanuljon. Valamennyire összeszedte magát, de még mindig nem találta meg életcélját.

Miután hazatért Európából felfrissítette kapcsolatát Ellen Star-ral aki tanítóként dolgozott akkoriban. Ellent éppen elhagyta leszbikus szerelme és összetört szívvel írta Jane-nek: "Életemben először érzek igazi fájdalmat és ennek ő az oka. Elhagyott. Nem beszélhetek róla másoknak, mert nem értenek meg. Akkor megértenék ha férfi lett volna." Hamarosan Jane lett Ellen vonzalmának tárgya. Nem teljesen tisztázott, hogy Jane viszonozta e az érzelmeit.

Együtt utaztak Londonba ahol a Toynbee Hall-ba látogatott Jane. Ez a gondozási központ inspirálta Jane-t a Hull House megalapítására. A Hull House-nak kettős célja volt. Elsősorban a város szegény lakóinak szolgálatában állt és emellett az olyan művelt asszonyok számára mint amilyen Jane is volt, értelmes elfoglaltságot nyújtott. Addams 1889-ben Chicagoban alapította meg a házat.

Korábban a szociális munkások az úgynevezett "Barátságos Látogató" modell alapján dolgoztak. A gazdagok meglátogatták a szegényeket és tanácsokkal látták el őket, hogyan tudnák jobbra fordítani az életüket. Addams felismerte, hogy a szagénység nem személyiségi jegyeken múlik hanem sokkal inkább bizonyos szociális körülmények idézik elő amelyeken változtatni kell, tehát amellett, hogy kielégítették azok pillanatnyi szükségleteit akikkel kapcsolatba kerültek, a Hull Ház szociális tanácsadóként is működött, olyan témákkal foglalkoztak, mint a gyermeknevelés, az egészségügyi reformok, szemétgyűjtés, munkajog és faji kapcsolatok.

A leszbikus kifejezés 1890 óta létezik és bár magát soha nem határozta meg így valójában a mai alapelvek szerint Jane Addams leszbikus volt. Mary Rozet Smith 1890-ben érkezett a Hull Házba, egy nagyon gazdag gyártulajdonos gyermekeként. Az évek során elkötelezett társa lett Janenek. Ő töltötte be a hagyományos feleség szerepét a kapcsolatukban: ápolta Janet, ha beteg volt, intézte a hivatalos ügyeit és szervezet a programjait.

jane addams mary smith
Jane Addams és Mary Smith


Sajnos a teljes igazságot nem fogjuk soha tudni a kapcsolatukról mert Jane Mary legtöbb levelét megsemmisítette halála előtt. Talán a szexuális viszonyukat próbálta eltitkolni. "Őrülten hiányzol és halálomig tied vagyok,"-írta Mary-nek. "Fogalmad sem lehet róla mit jelentesz számomra, milyen fontos, hogy vagy nekem.. Megrohannak az érzelmek ha rád gondolok."-válaszolt Mary.

A világ talán onnan ismeri leginkább Addams-et, hogy elkötelezetten harcolt a békéért. Pacifistának vallotta magát és végig ellenezte az I. Világháborút. Bár később Nobel Békedíjat nyert, de akkoriban(1914) ez nem volt annyira népszerű hozzáállás.

Jane hitte, hogy a nők társadalmi felelőssége harcolni a békéért, mert a férfiak soha nem lesznek háborúellenesek. A Női Békepárt vezető tisztségviselője volt. 1915 márciusában Hollandiába hívták egy Nemzetközi Női Kongresszusra. Addams elnökölt a konferencián és egy résztvevő így beszélt róla: -" Mindenki fölé magasodott és újra meg újra ahányszor csak beszélni kezdett a közönség itta szavait és állva ünnepelték. uralkodás nélkül vezette az üléseket és hihetetlen parlamentális képességeivel és tolmácsolásával elbűvölta a kongresszus soknyelvű résztvevőit."

A Nobel díjat 1931-ben kapta. Természetéhez méltóan a díjjal járó pénzt eladományozta.

1926-ban szívinfarktusa volt. Soha nem épült fel teljesen. Aznap is egy osloi kórházban volt amikor a Nobel Békedíjat kapta. 1935-ben halt meg. A Hull House kertjében temették el.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook