Ma lenne 70 éves Freddie Mercury

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

A Queen néhai énekese 1946. szeptember 5-én született Farrokh Bulsara néven indiai szülők gyermekeként a zanzibári Stone Townban. A '70-es, '80-as évek egyik legnagyobb sztárja volt, 1985-től sikeres szólókarriert is folytatott.

Queen

Családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől menekült Angliába. 1970-ben ismerkedett meg Roger Taylorral és Brian Mayjel. Freddie is beszállt és így alakult meg a Queen.

A '80-as évek elején New Yorkban és Münchenben élt, meglehetősen kicsapongó életet. Mindkét végéről és középről is égette a gyertyát, a Queen munkáinak szüneteiben féktelen mulatságok központi figurája volt. Legendás bulikat és partikat adott a legfelkapottabb bárokban. Ismert boltok és áruházak nem egyszer zárás után fogadták, hogy vásárlási szenvedélyének hódolhasson. Nem sajnálta a pénzt, a legdrágább ajándékokat azoktól akiket szeretett. Barátságával és szerelmével sokan visszaéltek, ezeket a keserű történeteket dalaiban örökítette meg.

Kevesek számára ismert, hogy valójában biszexuális volt, és az 1970-es években egy Mary Austin nevű nővel élt párkapcsolatban sokáig, majd bensőséges viszonyt alakított ki Barbara Valentin német színésznővel, aki szerepelt a Queen videóiban is,s Freddie mindig hozzá utazott el Münchenbe,ha kikapcsolódásra, megértésre vágyott. Az évek múlásával ezért lett a bajor főváros valóságos második otthona, s ideális álcázóhely, ami Freddie igazi énjét volt hivatva elfedni. Mercury közvetlen környezetében ugyanis nagyon jól tudták, hogy a látszat mennyire csalóka, s valójában nem a szép lányokat, hanem a szép fiúkat kedveli. Mégpedig felettébb, hatalmas szexuális étvággyal,olykor fékevesztett élvezettel. A sajtó a kezdetektől vájkált a magánéletében, és vélt vagy valós bizonyítékokat közölt a másságával kapcsolatban.

1988 után szinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. A lesifotósok képein egyre soványabb; a szakállas Freddie Mercury egészségi állapotával kapcsolatos találgatások szinte folyamatossá váltak. Ritka nyilvános szereplései alkalmával az egykori partysztár visszahúzódó főnemes benyomását keltette. Ugyanakkor folyamatosan és fantasztikus lendülettel dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, melyek eredményeként a zenekar 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkezett. 1991 őszén, soványan és betegen már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai dalait, hogy azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

1991. november 23-án közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS betegségben szenved. A háza előtt fotósok és operatőrök százai gyűltek össze – a tömeget a rendőrség tartotta féken. Másnap, 1991. november 24-én, vasárnap este aludt el örökre. Élete utolsó óráiban utolsó szerelme, a szintén beteg Jim Hutton volt mellette. Két nappal később, zárt körű zoroasztriánus temetésen vettek búcsút tőle. Fekete koporsóját egyetlen szál vörös rózsa díszítette, útját Aretha Franklin dala kísérte. A gyászszertartáson megjelentek a Queen tagjai, továbbá Elton John is.Koszorút küldött David Bowie, a U2, Gary Glitter, Boy George, George Michael. Hamvait máig ismeretlen helyre szállították. A Genfi-tó partján álló szobra és londoni háza egyaránt a rajongók zarándokhelye.

A Queen megmaradt tagjai megalapították a Freddie Mercury Phoenix Trust-öt, amely egy AIDS ellenes szervezet, és megszervezték a Freddie Mercury emlékkoncertet, amelynek teljes nyereségét az alapítvány javára utalták, amely azóta is aktívan működik. 2001 óta szeptember első napjaiban koncertekkel emlékeznek az énekesre a Freddie Mercury Memorial Day rendezvénysorozaton.

"Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen." 
-Freddie Mercury

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook