San Remóban botrány előzte meg Rufus Wainwright fellépését

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

Rufus WainwrightWainwright

Meg kellett nyugtatni a protestáló katolikus szervezeteket, hogy a világ egyik legjobbjának tartott énekes nem fogja előadni az Ariston színpadán Gay Messiah (Meleg Messiás) című vitatott dalát (itt azért meghallgatható). Vallási aktivisták és jobboldali politikusok tiltakoztak Olaszországban az ellen, hogy az ország első számú könnyűzenei eseményére, a San Remó-i dalfesztiválra idén meghívták a szerintük főleg provokatív, sőt istenkáromló dalairól ismert Rufus Wainwright amerikai-kanadai énekest, dalszövegírót, zeneszerzőt.

Tíz konzervatív parlamenti képviselő levélben szólította fel a köztévé vezetését, hogy "tanúsítson maximális éberséget" a fesztivál közvetítése idején, és ügyeljen arra, hogy az amerikai születésű, kanadai állampolgárságú előadó dalaival ne sérthesse meg senki érzékenységét szerda esti fellépésekor.

A dalfesztivált élőben közvetítő RAI olasz köztévé 1-es csatornájának igazgatója kénytelen volt megnyugtatni a protestáló katolikus szervezeteket, hogy a világ egyik legjobbjának tartott énekes nem fogja előadni az Ariston színpadán Gay Messiah (Meleg Messiás) című vitatott dalát, amelyet vallásos körökben merő blaszfémiának tartanak.


Rufus Wainwright

A katolikus tévénézők egyesületének elnöke végül elfogadta a tévé vezetésének magyarázatát, de indokoltnak nevezte az előzetes aggodalmakat és tiltakozásokat.

A 40 éves világsztár az egyik legjobb szerzeményének tartott dalát, a Cigarettes and Chocolate Milk című számot, valamint az Across the Universe című Beatles-dalt adja elő vendégfellépőként.

Wainwright tagadta, hogy a Gay Messiah istenkáromló dal lenne, szerinte az "himnusz a meleg közösségnek", egy olyan világ metaforája, amelyben a meleg emberek ugyanolyan jogokat élveznek, mint a heteroszexuálisok. Egyben sajnálkozását fejezte ki, hogy a katolikus egyház sok tagja nem követi Ferenci pápa útmutatását a kisebbségek nagyobb elfogadását illetően.

Elton John veterán popsztár a földkerekség legnagyobb énekes-dalszerzőjének nevezte a  nyíltan meleg Rufus Wainwrightot, aki egy kislányt nevel párjával közösen.


Rufus Wainwright - Gay Messiah

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Wainwright fellép Magyarországon is, április 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet. Az intézmény honlapja ugyancsak "a világ legnagyobb tehetségű dalszerzői és legcsodálatosabb hangú énekesei közé" sorolja "a feldolgozásokban és saját dalokban, zeneszerzőként és szövegíróként is briliáns" előadót.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook