Új Szó: pápai audienciát kér az érseki hivatalából leváltott Róbert Bezák

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

Róbert Bezák Róbert Bezák

Pápai audienciát kért Róbert Bezák, a XVI. Benedek pápa által tavaly júliusban hivatalából leváltott nagyszombati érsek Mario Giordanának, a pozsonyi pápai nunciusnak írt levelében - számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap kedden.

A magyar nyelvű lap szerint Róbert Bezák azzal indokolja kérését, hogy még egy évvel leváltása után sem tudja, miért kellett távoznia hivatalából, és mi lesz további sorsa.

Róbert Bezákot, aki 2009-ben Ján Sokol távozása után került a nagyszombati főegyházmegye élére, tavaly júliusban váltotta le hivatalából XVI. Benedek pápa. A pápai döntést a leváltás előtt néhány hónappal rendezett apostoli vizitáció eredményével indokolták, ám annak pontos okait nem hozták nyilvánosságra.

Az érseket korábbi nyilatkozata szerint még a leváltást megelőzően Mario Giordano pozsonyi apostoli nuncius lemondásra szólította fel, de ő ennek nem volt hajlandó eleget tenni. Az eset nagy visszhangot keltett a pozsonyi sajtóban, a leváltás ellen tiltakoztak a Róbert Bezákot támogató hívők.

A nagyszombati főegyházmegye volt vezetője leváltását követően a besztercebányai püspökséghez tartozó radványi redemptorista plébániához került, ott máig segédlelkészi állást tölt be. Rendje az odahelyezését követően egy szabbatikus évet engedélyezett neki, ez augusztus elsején jár le.

A szlovák püspöki konferencia álláspontja szerint Róbert Bezákra szerzetesként kell tekinteni, és így további sorsa a redemptorista rendre tartozik. Az Új Szó szerint minden jel arra mutat, hogy Róbert Bezák jövőjét külföldön képzelik el, ám a leváltott érsek a pápától vár választ leváltása okára és arra, hogy mi lesz a további sorsa, addig nem hajlandó távozni Szlovákiából.

A magyar nyelvű lap Róbert Bezákkal közölt interjújában a leváltott érsek beszámol arról, hogy júniusban levélben fordult Mario Giordanához, ebben személyes audienciát kért a katolikus egyházfőtől. Mivel a válaszban csak azt tudatták vele, hogy kérvényét továbbították, újabb leveleket címzett, ezúttal az apostoli nuncius mellett a besztercebányai püspökhöz, valamint a redemptorista rend római és szlovákiai nagyfőnökeihez. Ezekben azt közölte, hogy nem hajlandó Szlovákiából távozni mindaddig, amíg "tisztára nem mosta a nevét".

"A sajtóban megjelent, hogy leváltásom oka, amit az érdekemben nem hoztak nyilvánosságra, az volt, hogy homoszexuális vagyok. Ezt a híresztelést az egyház némely képviselői is támogatják, ezért nem mehetek el csendben, mert azzal igazolnám, hogy van takargatnivalóm" - nyilatkozta a téma kapcsán az Új Szónak Róbert Bezák.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook