Ezen a napon született 47 évvel ezelőtt George Michael

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

george michael ezen a napon

Georgios Kyriacos Panayiotou, ismertebb nevén George Michael 1963 június 25-én született. Ismertsége még a Wham duó korszakából származik, de igazán 1987-ben vált híressé a Faith című szóló album megjelentetése után. Az albumot több mint 20 millió példányban adták el világszerte.

Michael London nyugati részében Finchley-ben született. Görög származású apja, Kyriacos Panayiotou egy étterem menedzsere volt. Anyja felőli nagyapja brit származású volt, míg nagyanyja egy zsidó családból származott. Edésanyja Lesley Angold Harrison 1997-ben halt meg rákban. Michael, gyermekkora nagy részét a családi házban töltötte Londonban. Művészi karrierjét a „The Executive” együttes megalkotásával kezdte, amely egyébként ismeretlen maradt. A csapat tagjai: Andrew Ridgeley, Paul Ridgeley, Andrew Leaver és David Mortimer, másnéven David Austin.

1981-ben Michael, Andrew Ridgeley-vel megalkotja a Wham! nevet viselő duót. Az együttes első albuma a „Fantastic” igazi siker lett. Első slégerük a „Wham Rap!(Enjoy What You Do) volt. Ezt követte a Young Guns (Go For It) amely elsőként került be az angol top 10-be. Nagy sikereket értek el a „Bad Boys”, „Club Tropicana”, „Wake Me Up Before You Go-Go”, „Freedom”, „Last Christmas/Everything She Wants”, „I’m Your Man” számok és a „Make It Big” című album. Ebben az időben Michel háttérénekese David Cassidynek (The Last Kiss’ – 1985) és Elton Johnnak (Nikita és Wrap her up) is.

A Wham kínai turnéja 1985 áprilisában egyedülálló volt, mivel addig még nem lépett fel Kínában egyetlen nyugati pop együttes sem. A turné hatalmas sikernek örvendett, alátámasztja ezt az tény is, hogy Lindsay Anderson és Martin Lewis, “Foreign Skies: Wham! In China” címmel dokumentumfilmet készített a turnéról.

A “Careless Whisper”(1984) és “ A Different Corner”(1986) című dalok sikerei után, megerősítették a hírt, hogy a Wham felbomlik, az említett dalok ugyanis George Michael szóló karrierjének első alkotásai. A felbomlás előtt az együttes még kiadott egy albumot és tartott egy koncertet Wembley-ben, ahol bemutatták az együttesről készített dokumentumfilmet is.

George Michael első szóló albuma, a “Faith” hatalmas sikerrel robbant be a köztudatba. A lemez úgy az államokban mint Nagy-Brittanniában rövid időn belül a toplisták élére kúszott. A “Careless Whisper”, amelyet Michael szerzett amikor 17 éves volt, az évtized legtöbbet játszott dalává vált. Az említett számot 1995-ben a londoni közönség megszavazta “Minden idők legkedveltebb dalának”, Michael pedig “Az év legjobb szólistája” címet nyerte el. A jelen pillanatig, több mint 80 millió lemezt adottel világszerte, amint azt megtudni az énekes hivatalos honlapján. Pályafutása során olyan híres zenészekkel dolgozott együtt mint Elton John vagy Paul McCartney.

george michael
George Michael

2006-ban készült egy dokumentumfilm, amelyben George Michael 25 éves karrierjét foglalja össze, mesél az új dalokat is tartalmazó lemezéről és a 15 éve várt, telt házas Európa-turné kapcsán vall életéről, sikereiről, kudarcairól. A rengeteg zenei betétet és exkluzív felvételt felvonultató filmben az utánozhatatlan énekes, dalszerző meglepő őszinteséggel beszél a rajongóit és a nagyközönséget legjobban foglalkoztató kérdésekről és közben úgy énekel, mint senki más.

A kezdetektől fogva tartózkodott a szexuális orientálódás kérdésétől, de számos nyílvános szexbotránya után végül nyíltan felvállalta homoszexualitását. Egy 2007-es interjú szerint korábban azért nem vállalta fel homoszexualitását, mert félt, hogy az megviselné édesanyját A “Jesus to a Child” című dala is, egykori, HIV vírusban elhunyt partnerének kíván emléket állítani.

Az idők során az énekes számos esetben kellett megküzdjön a drogfüggőséggel, több esetben kínos incidensek résztvevője lett drogfogyasztás miatt.

Viharos élete mellett, George Michaelt karitatív munkássága miatt is sokan elismerik.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook