Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: amit a trombózisról tudni érdemes!

amit a trombózisról tudni érdemes! 7 éve 7 hónapja #58286

  • foxylady0604
  • foxylady0604 profilkép
Kezelés

A mélyvénás trombózis kezelése azt a célt szolgálja, hogy a vénát elzáró trombus ne növekedjen tovább, valamint annak megakadályozását, hogy a trombusból kisebb vérrögök szakadjanak le, és a keringéssel továbbhaladva eljussanak a tüdőbe.
A trombózisos beteg kezelése véralvadásgátló gyógyszerrel (orvosi nevén antikoaguláns) történik.

Amit a beteg is megtehet

Mélyvénás trombózist követően legalább két éven át ajánlott a kompressziós harisnya viselése, mert segít a fájdalom és a duzzanat megelőzésében, továbbá csökkenti a poszttrombotikus szindróma kialakulásának kockázatát. A lábszárra jól illeszkedő harisnyát egész nap hordani kell, de lefekvés előtt, vagy pihenéskor le szabad venni.
Pihenés közben – ha van rá lehetőség, munka közben is – tanácsos felpolcolni a lábat, mert így csökken a nyomás a lábszárvénákban és kevesebb vér pang a lábszárban. A láb megemelésének legegyszerűbb módja, ha fekvés közben párnát teszünk a láb alá, vagy megemeljük az ágy végét.
Nagyon fontos a dohányzás elhagyása, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a testsúly optimalizálása és a könnyű sportolás – például úszás – beiktatása a mindennapokba.
Hosszabb utazás tervezésekor, ha ismerten fennáll a mélyvénás trombózis kockázata, vagy korábban előfordult már trombózis, érdemes konzultálni a kezelőorvossal. Hat-nyolc órát meghaladó repülő-, vonat-, vagy autóút esetén ajánlott a bőséges folyadékbevitel, az alkoholfogyasztás mellőzése, és kerülendő az altatószer bevétele. Utazás közben célszerű néhány lábgyakorlat elvégzése, például a bokák mozgatása, illetve ha a körülmények engedik, időnként néhány lépés megtétele a jármű két üléssora között.
Közepes, vagy nagy trombóziskockázat esetén az orvos javasolhatja a kompressziós harisnya viselését, és szükség lehet alvadásgátló injekció beadására az utazás megkezdése előtt két órával.(5), (6)

Egy kis torna

Az alábbi, mindössze napi 3-5 percig tartó átmozgató tornával, néhány egyszerű, könnyen elvégezhető gyakorlattal sokat tehetünk visszereink egészségért.


1. A lábujjak „marokba” szorítása (1/2 perc)

Feküdjön hátra, és lábát fektesse magasra (tegyen például párnákat vagy összehajtott pokrócokat a láb alá)! Szorítsa össze és nyissa szét az ujjait olyan gyorsan és erősen, ahogy csak bírja! Képzelje el, hogy egy odatartott ceruzát kell minduntalan megfognia és elengednie. Ha nincs lehetősége hanyatt feküdni, akkor a gyakorlat munkahelyen, sorban álláskor, buszon, tehát mindenütt végezhető.

2. Lábkörzés (1 perc)

Hanyattfekvésben húzza fel a térdét, emelje fel alsó lábszárait, és körözzön gyorsan, két lábszárával egymással ellentétes irányban. Körülbelül fél percig tartó lábkörzés után tegye le a lábát, és többször egymás után hajlítsa be, majd ismét nyújtsa ki térdét!

3. Párna összeszorítása (1/2 perc)

Feküdjön továbbra is felpolcolt lábakkal! Szorítson össze lábfejeivel egy párnát, emelje meg, majd ismét eressze le!

4. A vér kipréselése a vádliból (1/2 perc)

Továbbra is fekve maradva hajlítsa be az egyik lábát csípőben és térdben! Kulcsolja át ujjaival a behajlított láb bokáját, majd lassan nyújtsa ki a lábát, közben kezeit engedje feljebb csúszni. Ujjaival préselje végig a lábát egészen a lágyékig. Végezze el ugyanezt a gyakorlatot a másik oldalon is, majd még 3-4-szer mindkét lábával! Ezt a gyakorlatot semmiképpen se mulassza el!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Oldal elkészítésének ideje: 0.135 másodperc
A pinkvanilla.hu fórumán található hozzászólások a  szerzőik nézeteit tükrözik, és nem a pinkvanilla.hu álláspontját - így az nem vállal felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook