Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Emlékhely a melegmozgalom atyjának

Emlékhely a melegmozgalom atyjának 12 éve 5 hónapja #38288

  • Necc
  • Necc profilkép
Történelmi emlékhellyé nyilvánították az amerikai melegmozgalom atyjának lakóhelyét

hatter.hu, 2011. november 7.

Frank Kameny lakóháza
Történelmi emlékhellyé nyilvánították az egyik első amerikai melegaktivista, a homoszexualitása miatt a szövetségi állam alkalmazásából 1957-ben elbocsátott Frank Kameny csillagász (1925-2011) Washington D.C.-ben lévő lakóhelyét az lmbt-egyenlőségért végzett tevékenysége elismeréseként.

A lakóhely november 2-án történt felvétele a Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékébe lehetővé teszi, hogy a Cathedral Avenue 5020. szám alatt lévő lakóház állagának megőrzéséhez pénzbeli támogatást igényeljenek a szövetségi államtól, illetve adókedvezményeket vegyenek igénybe a karbantartási célú munkákra. A jegyzékbe való felvétele emellett megnehezíti, hogy a mostani vagy a későbbi tulajdonosok jelentősen megváltoztassák a lakóház arculatát, esetleg lebontsák azt.

A nemzeti parkokat felügyelő hatóság indoklása szerint Dr. Franklin E. Kameny otthona éveken át az első melegszervezet, a Mattachine Társaság székhelyeként, informális tanácsadóhelyként, találkozóhelyként, archívumként, melegek menedékhelyeként szolgált. A National Park Service szerint a Kameny által kidolgozott polgárjogi stratégiából és taktikából fejlődött ki a jelenlegi modern melegjogi mozgalom. Az indoklás szerint Kamenynek részben az afroamerikai polgárjogi stratégiát mintául vevő mozgalma jelentősen megváltoztatta az lmbt emberek jogait, szerepét és a róluk való elképzeléseket az amerikai társadalomban.

Washington D. C. illetékes hatósága már három éve - még a megtisztelt személy életében, ami ritkaság - egyhangúlag történelmi emlékhellyé nyilvánította az 1957-es kirúgása után polgárjogi mozgalmat indító köztisztviselő 1955-ben épült téglaházát.

Hatter.hu
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Oldal elkészítésének ideje: 0.149 másodperc
A pinkvanilla.hu fórumán található hozzászólások a  szerzőik nézeteit tükrözik, és nem a pinkvanilla.hu álláspontját - így az nem vállal felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook