Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám
  • Oldal:
  • 1

TÉMA: Ma tartják az AIDS világnapját

Ma tartják az AIDS világnapját 13 éve 3 hónapja #32474

  • Necc
  • Necc profilkép
A küzdelemről szól az AIDS világnapja
Népszava-összeállítás, 2010. december 1.
http://www.nepszava.hu/image/?id=311817&ext=jpg&th=inline_main

Ma tartják az AIDS világnapját, de senki nem a milliók életét elrabló betegséget ünnepli. Az AIDS elleni küzdelemről szólnak ilyenkor a programok nálunk is országszerte. Korunk egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémájára az 1980-as évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek, ám még így is milliók fertőződnek meg évente a kórtól, amelyre máig nincs teljes gyógyulást hozó orvosság.

A világ legnagyobb óvszere

Az A-HA, Magyarország legnagyobb szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programja óriási köztéri performansszal irányítja a fiatalok figyelmét a prevenció és a felelősségteljes szexuális élet fontosságára ma, az AIDS világnapján. Délután 3-tól 4 óráig több száz táncoló, bulizó fiatal tölt majd meg egy 25 méter hosszú, 4 méter átmérőjű gumi óvszert a fővárosi Erzsébet téren. A Gödörben ugyanis felállítják a világ legnagyobb kondomját, de országszerte hasonlóan nagyszabású akciókkal készülnek; 16 órakor a fővárosban, Debrecenben, Pécsett és Szegeden több száz óvszer alakú lufi emelkedik egyszerre a levegőbe, rajtuk az AIDS elleni küzdelmet jelképező piros szalaggal és a felelősségteljes szexről szóló üzenettel. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt immáron nyolcadik alkalommal hirdette meg AIDS ismereti versenyét, melynek eredményhirdetésére szintén ma, Záhonyban kerül sor.


Naponta átlagosan hatezer ember fertőződik meg az AIDS betegségét okozó vírussal, így világszerte már több mint 35 millió HIV pozitív él, és a halálozási arány még mindig ijesztően magas. Az AIDS korunk egyik legsúlyosabb problémája; a mai napig gyógyíthatatlan betegség az 1980-as évek eleje óta világszerte több mint 30 millió áldozatot követelt.

Az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított ENSZ-szervezet (UNAIDS) idei jelentése szerint az új HIV-fertőzöttek és a halálozások aránya tavalyra ugyan csökkent, de így is 2,6 millió fővel többen hordozzák az immunhiányos kórt a Földön, mint egy évvel korábban. A 182 ország adatait tömörítő jelentés szerint 2009-ben világszerte 33,3 millió ember volt HIV-fertőzött, köztük 2,5 millió 15 év alatti gyerek, és mintegy 370 ezer csecsemő jött világra magában hordozva a vírust. Az afrikai kontinens Szaharától délre eső területén él továbbra is a legtöbb fertőzött - a regisztrált betegek 67 százaléka.

Magyarországon is jelentős közegészségügyi veszélyforrás az AIDS, idén már jóval 1800 felett van a regisztrált HIV pozitívok száma, de szakértők szerint több százan lehetnek olyanok, akik fertőzöttek, ám nem tudnak róla. Idén ráadásul jelentősen emelkedni kezdett az új HIV-pozitív esetek száma és egyre több a heteroszexuális beteg. A szakértők arra számítanak, hogy az új HIV-fertőzöttek száma 2010 végére átlépheti a 200-at, ám ez a szám az elvégzett szűrővizsgálatok gyarapodásának is betudható. 1985 óta összesen 1877 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, egynegyedük nem magyar állampolgár.

A fertőzöttség jól kezelhető, de nem gyógyítható, egyelőre csak a vírus okozta tüneteket képesek enyhíteni gyógyszerekkel, dacára annak, hogy évtizedek óta kutatják a megfelelő ellenszert. Hatékony orvosságok léteznek a vírus szaporodásának lassításához, a világ vírusfertőzöttjei közül azonban csak ötmillióan jutnak hozzá ilyen gyógyszerekhez.

Rendszeres, mindennapos szedés esetén 95 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a HIV vírussal szemben a Truvada tabletta - állapították meg egy négy földrészen, mintegy 2500 meleg férfira kiterjedő kutatás eredményei. Kutatók és a betegség megelőzésével foglalkozó szakemberek az elmúlt évek legnagyobb áttöréséről beszélnek. A Truvada pirulát 2004-ben hagyta jóvá az amerikai gyógyszerhatóság, 2005-ben pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is áldását adta forgalmazására - így hazánkban is beszerezhető. Miután a HIV elsősorban a férfiak körében, közöttük is leginkább a homoszexuális társadalomban terjed, ezt a gyógyszert is főként számukra ajánlják a megelőzéshez. A nők, illetve a heteroszexuális kapcsolatok esetében még bizonyítani kell a szer kedvező hatását, noha orvosilag semmi sem szól ez ellen.
*************************************************
AIDS-világnap: mi a helyzet idehaza?
Stop.hu, 2010. november 30. - MTI forrás

A HIV-vírus mennyisége a kombinált antiretrovirális kezelés hatására hatékonyan csökkenthető a szervezetben, ennek hatására a kezelt betegek életkilátása 35-40 évvel is meghosszabbodhat. Mára kiemelkedően fontossá vált, hogy milyen minőségű életet tudnak biztosítani a betegek számára: előtérbe került a gyógyszeres kezelés hosszútávú anyagcsere mellékhatásainak kezelése, a leginkább betegbarát gyógyszer-kombinációk alkalmazása, a betegek interdiszciplinális kezelése, a többi között kardiológus, endokrinológus, sebész, fogász, nőgyógyász bevonása a betegellátásba - közölte a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet.

A mintegy 1300 diagnosztizált, Magyarországon élő HIV-fertőzött személyből 950-et gondoznak az intézetben, akik három havonta orvosi, laboratóriumi, immunológiai és virológiai vizsgálaton vesznek részt. Jelenleg 606 beteget kezelnek, a sikeresen kezelt betegek száma 541 (89 százalék), - ez megfelel a nyugat-európai átlagnak - 74 százalékuk munkaképes. Ebben az évben 116 újonnan diagnosztizált HIV-fertőzött jelentkezett az ambulancián, - ebből hét nő - a fertőzések döntően a melegek köréből kerültek ki. Harminc beteget a HIV-fertőzés késői stádiumában diagnosztizáltak, öt beteget az első szövődményben elveszítettek.

Magyarországon a HIV-fertőzött és AIDS-es betegek klinikai ellátása egy centrumban történik a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet V. Fertőző Belgyógyászati Osztály ambulanciáján, illetve szükség szerint a fekvőbeteg részlegén. A gyermekek ellátását a Gyermekgyógyászati Osztály HIV ambulanciáján végzik.

A tájékoztatás szerint az előrehaladott AIDS-stádiumban felfedezett, a gyógyszereiket rendszertelenül szedő, gyógyszerrezisztens és az AIDS szövődményeként jelentkező rosszindulatú daganatos betegek körében továbbra is vannak kudarcaik.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
  • Oldal:
  • 1

Oldal elkészítésének ideje: 0.149 másodperc
A pinkvanilla.hu fórumán található hozzászólások a  szerzőik nézeteit tükrözik, és nem a pinkvanilla.hu álláspontját - így az nem vállal felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook